Janneke Brinkman als kunstenares, ambassadeur en mantelzorger

Merente - Thuis! - januari 2017 - tekst: Annemieke Bartholomeus

Janneke Brinkman (68) heeft een rijkgevuld leven. Dit jaar viert ze haar 25-jarig jubileum als kunstenares. De serviezen, kalenders en postzegels met haar planten- en vlindermotieven zijn razend populair. Ook maakt ze tijd voor haar gezin en geniet ze van haar kinderen en tien kleinkinderen. Ondertussen is ze al jaren ambassadeur van het Nationaal Ouderenfonds.

In het schilderen komen Jannekes passie voor de natuur, voor kleuren en composities samen. Daarbij gaat ze minutieus te werk. “Ik ben lang met één tekening bezig, soms wel drie weken. Het is bijna een vorm van mediteren. Ik schilder precies hoe het blad aan de steel zit, hoe de meeldraden lopen. Het moet kloppen, daar ben ik bioloog voor. Maar het moet ook móói worden. En het fijne is dat mijn werk echt wordt gebruikt. Dat geeft veel voldoening.”

Kwetsbaar

Janneke werkt op haar best met echte planten of vlinders voor haar neus. “Met bloemen moet ik opschieten, die zijn heel kwetsbaar. Voor mijn vlinders maak ik gebruik van de wetenschappelijke vlinderdozen die mijn zoon op een veiling voor me gekocht heeft. Daar zitten prachtige exemplaren in.”

Nationaal Ouderenfonds

Haar voorliefde voor kwetsbare onderwerpen komt terug in haar werk voor het Nationaal Ouderenfonds. “Toen ik daarvoor werd gevraagd, waren mijn ouders rond de 90. Eerst ging mijn moeder naar een verzorgingshuis en later ook mijn vader. Je hoort dat veel ouderen eenzaam zijn, maar daar zag ik het van dichtbij. Het Nationaal Ouderenfonds bestrijdt die eenzaamheid en zorgt voor meer sociale contacten voor kwetsbare ouderen. Bijvoorbeeld met uitjes naar een kerstmarkt of dierentuin, met iPad-trainingen of samen breien. En dat allemaal zonder subsidie! Ik vind het een eer om me daarvoor in te zetten.”

Meer dan 10.000 portretten

Daarbij gaat Janneke verder dan haar naam te verbinden aan de organisatie. Zo ontwierp ze een serie postzegelvellen waarvan een deel van de opbrengst naar het Ouderenfonds ging. Ze zat in de jury van ‘Jongeren portretteren ouderen’, een actie om ouderen in contact met jongeren te brengen. “We hebben meer dan tienduizend portretten beoordeeld. Een heel karwei, maar ontzettend leuk.” En op Nationale Ouderendag brengt Janneke elk jaar wensen van ouderen in vervulling. “Afgelopen keer bijvoorbeeld van een mevrouw die geen familie meer had, maar nog wel een koperen pot van haar overleden broer. Daar wilde ze graag een plant in. Die zijn we samen gaan uitzoeken bij het tuincentrum.”

Zorg voor eigen ouders

Ook privé heeft Janneke ruime ervaring met mantelzorg. “Mijn vader is vorig jaar overleden. Hij was 96. Mijn ouders zijn lang thuis blijven wonen, misschien wel te lang. Want toen ze eenmaal in de serviceflat en later het verzorgingstehuis terechtkwamen, waren ze te oud om nog mee te doen aan activiteiten voor bewoners.” Helaas konden haar ouders niet tot het einde samen blijven wonen. “Mijn moeder brak haar heup en ging toen in Den Haag revalideren. Daar is ze gebleven, ook omdat ze vanwege beginnende dementie meer zorg nodig had. In die tijd haalde ik mijn vader een paar keer per week op om bij haar op bezoek te gaan. Mijn broer en zus deden hetzelfde, dus ze zagen elkaar gelukkig vaak.”

Een feestje

Toen haar moeder overleden was, zette Janneke de mantelzorg aan haar vader voort. Een opgave vond ze dat niet. “Mijn vader was een schat van een man. Ik ging graag naar hem toe. Vaak nam ik de kleinkinderen mee. Dan dronken we koffie of we maakten een ommetje, ook toen hij in een rolstoel zat. Dan duwden de kleinkinderen hem. Die bezoekjes waren voor iedereen een feestje.” Zorg voor man en dochter Behalve aan haar ouders verleende Janneke ook in eigen huis zorg. Haar man, de oudminister en huidig fractievoorzitter van de CDA in de Eerste Kamer Elco Brinkman, overwon tot twee keer toe een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Enkele jaren terug werd ook haar jongste dochter door deze ziekte getroffen. “Ze heeft een halfjaar bij ons ingewoond zodat ik voor haar kon zorgen; haar man zat voor zijn werk veel in Duitsland. Ik vond het heerlijk dat ik dat voor haar kon doen. Gelukkig gaat het nu goed; ze heeft zelfs nog een gezonde baby gekregen.”

45 jaar getrouwd

Gezondheid is kwetsbaar, dat beseft Janneke maar al te goed. Zelf voelt ze zich nog vitaal. “Twee keer per week probeer ik te gymmen. Vroeger was dat één keer, maar ik merk dat ik me beter voel als ik vaker ga. Bovendien: Elco en ik zijn dit jaar 45 jaar getrouwd en ter ere daarvan gaan we met de kinderen en kleinkinderen skiën. Dan moet ik wel fit zijn.”

Wensen voor de toekomst

Ze hoopt nog lang door te gaan met alles wat ze doet. “Eind november gaf ik workshops op de Margriet Winterfair. Er liep een vrouw van 91 rond met haar dochters, en een praatjes dat ze had! Heel aandoenlijk. En wat bijzonder dat iemand van die leeftijd nog naar zo’n beurs gaat, zo helder is, gezelligheid opzoekt en goed is van lijf en leden. Dat zou ik voor mezelf en mijn man ook wensen. En dat het goed gaat met mijn kinderen en kleinkinderen. Dat is het belangrijkste.”

Kijk verder