Er zijn af en toe nog wel maartse buien met hagel en sneeuw, maar de dagen worden langer. Er is gelukkig weer meer licht en zon. Dat is niet alleen belangrijk om de bloemen en planten uit de grond te laten komen. Mijn humeur wordt er ook een stuk beter van! Weg dus met alle somberheid en nu volop genieten van de vroege voorjaarsbloeiers, zoals de kievitsbloem, de narcissen, blauwe druifjes en crocussen. Wie heeft er niet naar zijn perkje staan staren en die bolletjes gesmeekt om nu eindelijk eens boven de grond uit te komen? Op mijn atelier staan ze klaar om geschilderd te worden. Dat heerlijke atelier met zijn grote hoge ramen op het Noorden zodat er geen schaduwen over mijn tekenvel vallen. Hier breng ik dagelijks vele uren door. Ik zie dat waterverf als het ware lijkt te zijn uitgevonden om er bloemen mee te schilderen. De heldere briljante kleuren lenen zich fantastisch om het frisse, tere en transparante van bloemen weer te geven. Dat vastleggen maakt het schilderen iedere dag tot een feestje.
Botanisch tekenen is een combinatie van kunst en wetenschap. Anders dan op een foto kun je een aantal facetten van een plant tegelijk laten zien. Zoals de aanzet van een blad aan de steel, de bloem met stampers en meeldraden, de knoppen, de bol en het wortelstelsel. De mooiste botanische tekeningen vind ik toch nog steeds die waarin kunstzinnigheid (zoals compositie, het spel van licht en donker) en wetenschappelijke precisie harmonisch met elkaar worden gecombineerd. Dat is de uitdaging waar ik nu al bijna 25 jaar lang met iedere penseelstreek mee bezig ben.
Binnenkort kunnen bolbloemen ook weer in levende lijve op de Keukenhof worden bewonderd. Daarnaast is er in Lisse vanaf 5 maart een tentoonstelling in Museum De Zwarte Tulp. De Vereniging Botanische Kunstenaars Nederland viert daar haar 10-jarig jubileum met een expositie van bloeiende bolbloemen op tekenpapier. Daar zijn dus alle crocussen, hyacinthen, tulpen, narcissen e.d. als aquarel of in kleurpotlood getekend te zien. Met eindeloos geduld en doorzettingsvermogen zijn ze voor u op papier gezet. Met kleine penseeltjes met messcherpe punten, vaak met een loupe bekeken om het nog beter en mooier te maken. Het is en blijft een heerlijk vak. En om zo op de vierkante centimeter geconcentreerd bezig te zijn is bijna een vorm van mediteren!